fOLLOw rapat kot..

Friday, December 31, 2010

HAPPY NEW YEAR

SALAM 2 ALL..

aku nk ucapkan selamat tahun baru pade korang2 sumer....
semoga 2011 memberi sinar baru pada kita.. buang yg keruh,amik yg jernih...
xde yg jernih,amik yg keruh balik...xde hal...

hepi new year saim2..

kalau ade silap dan salah aku sepanjang 2010 dan sebelom2 ni aku mintak maap...
korang xnak maap xpe...2011 aku wat lagi...kan2..hurm....

ape kaitan manusia lam gamba 2 ngan 2011??
ok dah..malas nk merapu panjang2..nk g bakar mercun lak nih...
memecah keheningan Kg.Y..sunyi jer...mentang2 PT dah masok... agaknye mereka2 smua ni kuar berkiamullai kot kat masjid mane2....aku yakin.....aku yakin......
thats all...

-salam-

APEX... KO MEMANG HEBAT!!

SALAM 2 ALL...

entry mengarut harini adalah pasal khairul fahmi keeper malaysia yg menjulang piala suzuki buat kali petamanya ke malaysia nih..tahniah aku ucapkan..satu persembahan yg menarik dari pemain2 malaysia..
sebab menang la kita dapat cuti umum sehari..bangga aku...hahaha...
best kot layan bola smlm...begegar kedai pakcik kat semarak 2..hoho...
pada sape2 yg nk view pesbuk si apex ni korang leh la view  http://www.facebook.com/Khairul.Fahmi21..
tapi 2 pesbuk dia jer...fan's si apex ni ramai kot...kalah fan's Lisa suriani..hahaha....
aku post komen kat wall si apex ni tadi..sbb xtau nk wat pe..lagipon dah tau dia xkan layan punyer..haha..
dalam masa 1 second jer..refresh balik dah xjumpa dah komen aku tadi...ramai kot peminat dia...
dah hebat xkan la xde yg nk sanjung kan....

apek di KLIA sebelum ke Jakarta

Apek dimalam bbq sebelum ke KLIA..hahahaha..
oit2...gurau jelah..apek kat bawah 2 orang lain...dia keeper jugak..tapi xfemes lagi kat m'sia nih..cuma kat unimap ni jer..hahaha...(rilex ming)...sebenarnya dia lah keeper m'sia yg ori...xcaya tengok kat bawah nih...ramai kot stuju...

Esok 1 malaysia cari fahmi ori nih..hahaha...gurau jer...
"sahabat sejati sentiasa disisi"..kontrol kemacholan mu sikit ming..
blog ni untuk hiburan Mohd Fahmi Sabri aje yer...lau korang pon rasa terhibur,tepulanglah...xnak sedih2 lagi dah...bak kata suriati "chillex lu"...hahaha..

ok dah2....disebabkan terlampau bosan maka ni lah yg terjadi kat wall si Apex petang smlm...
tapi aku guna versi kelantan yer..hahaha...

















kat bawah ni pesanan Riezal Roslie kat apex....



Dan ni pulak pesanan dari Zaila...hahahahahaha....
(jgn marah yerk)


aku pon ade jugak pesan kat apex...


hohoho...dah2..malas dah...nanti kene saman lak aku kat si apek nih...
Kepada Khairul Fahmi Che Mat,saya mintak maaf sebab merapu dalam wall awak dan saya berjanji tidak akan mengulanginya lagi..saya harap awak akan teruskan prestasi awak sebagai keeper terbaik bukan saja untuk skuad harimau malaya malahan juga untuk skuad bolasepak  negeri kelantan..semoga kelantan layak ke final lagi musim ni... 

"GOMO KLATE GOMO"

-salam-

Monday, December 27, 2010

HANYA TINGGAL KENANGAN - 2

with pahmi
SALAM 2 ALL..

Perasaan aku harini xdapat aku nk gambarkan bertapa pahitnya rasa..sedih,pilu,sebak,nak nangis dan macam2..spesis manje ke aku nih??korang baca citer aku ngan dia ni pastu korang agak2 aku ni cammane..mungkin korang xleh rasa ape yg aku rasa even korang pon tau yg dia nk tinggalkan bumi perlis nih demi mencapai ape yg dihajati..ape pon,aku tetap sapot mu ming...

konvo

 1st aku kenal dia waktu kami mula2 masuk PKB dulu..dalam taun 2005 sampai lah skg 2010..
byk kenangan kami lalui bersama terutama kenangan time blaja skali..masa kat poli dulu kalau aku jalan sorang2 member2 mesti tegur "pami mane?"..ayat 2 memang slalu aku kene jawab sbb biasanya aku kuar ngan dia g mane2 skali pon..dah macam adik bradik..huhu...aku ingat lagi ade skali aku nk g kelas...time 2 kelas kol 8pg..biasanya lau nk g kelas aku tumpang moto member lain jer sbb aku malas nk wat kua moto aku kat dlm umah...actually aku "kandang" moto RX-Z aku 2 lam umah sewa jer...huhu..tapi hari 2 aku terlewat sikit ngan si pami ni n then aku pon wat kua la moto aku 2..aku stat pastu aku ingatkan si pami ni dah naik kat blakang aku 2..aku pon bawak la moto 2 sampai depan poli..xtau nape aku xbercakap walaupun sepatah masa kat atas moto 2...tiba2 aku tegur la dia,"ming,kelas kita kat ner?"...korang tau x ape blaku???

hehe..
rupa2nya dia xde pon masa aku bwk moto td...dia xsempat naik aku dah jalan..then aku g ambik balik la dia 2...nasib baik la xkene boxing kat dia...haha...(2 la lain kali cepat sikit)...kenangan 2 menjadi memori klaka bagi aku...satu lagi kenangan yg masih fresh lam kpla aku nih bila time aku kene saman ngan dia...aku ingat lagi time 2 bulan puasa...ptg 2 kami kua nk g bli makanan tok bebuka..seingat aku ujan rintik2 n then aku bawak la laju skit moto 2..masuk je simpang bazar 2 tiba2 ade polis..aku soh dia turun n lari masuk dalam bazar 2..at least aku sorang je yg kene..polis 2 pegang aku n then mintak ic ngn lesen..aku bagi la..xpasai2 RM200 melayang...kene saman.. xpakai helmet..malang tol nasib aritu..tapi kami share duit bayar sama2..huhu...aku terharu..kalau nak dikira,memang xterkira kenangan kita ming!! banyak!!


Aku teringat kat pakcik yg jaje makanan ringan  ngan moto honda C70 dulu...
waktu 2 aku baru abis kelas..macam biasalah,nk g melantak la kejenye.. masa kat tengah jalan 2 kami ternampak sorang pakcik tua yg sedang menolak moto C70 dia 2,..memang aku dah tau moto 2 xde minyak..bygkan tengah2 panas terik ngan barang2 runcit yg penuh kat belakang moto dia 2 pastu moto plk wat hal,korang leh tengok cam 2 je ke??
kami pon g la buat2 tanye kat pakcik 2..mmg btl moto dia xde minyak..then aku ngn pami soh pakcik 2 stay kat situ jap sbb kami nk tlg blikan minyak..xsusahpon...isi lam botol jer..lgpon stesen minyak dekat je lau g ngn moto..huhu...lau tolak moto cam pakcik 2 mungkin jauh la...selesai ngan minyak smua n moto pakcik 2 pon dah ok tiba2 pakcik 2 nk bg duit plk...aduyai..sesungguhnya pami lebih mengenali perangai aku dan aku pon lebih mengenali pami kalau bab2 duit nih..xpe,xyah citer..kami xamik pon duit pakcik 2..lain je muka pakcik 2 aritu..kami dapat dua "gula leng" kat sini aku xtau org panggil ape..yg wana merah mcm kapas 2...lau letak lam mulut dia cair..ape ek??

aku kira korang dah tau la ape benda 2..huu...mula2 xnak amik,last2 amik jgk sbb pakcik 2 dah xtau nk bg ape..lepas 2 aku dah xingat ape blaku strusnya..aku harap pakcik 2 skg ni dah makin betambah maju ngan peniagaan runcitnya 2..mungkin juga berkat doa pakcik 2 kita leh bersama lagi kat UNIMAP ni..aku bersyukur...korang xyah tanye la nape asyik aku ngan dia je..xde org lain ke??
ye betol!!..memang dah xde org lain dah...masa aku byk abiskan ngn dia je..sebab 2 aku sanggup tulis entry panjang2 ni..dan entry ni hanya untuk dia..!

pantai bachok..
baru je balik dari GOLOK thailand time nih..


lab..
present L.I...
sesungguhnya kenangan itu akan lekat dihati kita sampai bila2 ming...
masa nak isi UPU time nk sambong degree aku ingat lagi dia tiru pilihan aku..ambik U yg sama time isi UPU 2..alhamdulillah kitorang dapat U yg sama...mula2 2 dia xnak datang sbb mls dah nk blaja,tp aku yg paksa dia soh datang jugak sbb aku xde kawan kat sana nanti..nasib baik dia ikut cakap aku..n then kami datang daftar kat unimap ni pon skali..dia naik kete aku...time 2 hanyalah aku,dia,abg aku,ayah aku...
sesat kot time 2...siap masok jalan yg xsiap lagi kat SIK kedah...dah la dalam bukit...sebijik pon xde kete lalu-lalang..tapi alhamdulillah kami selamat sampai kat kuala perlis nih jam 5pagi..tido kat stesen bas kuala kat tempat ade kusi batu kejap..nak tunggu daftar jam 8 lau xsilap aku...huhu...

kenangan kat UNIMAP ni xyah citer la camne...aku malas nk citer...mungkin korang leh agak sndiri camner...
xde lagi la orang nk teman aku g bundle kt pasar malam kuala 2..xde lagi regu badminton aku kat sini...
xde lagi org nk bercerita masalah kat aku..dan xde lagi org yg leh teman aku bawak kete g jenjalan..huh! sadis..kalau lah benda2 2 smua xblaku..kalau la aku xkenal dia...hurmmm.....
ramai jugak yg cakap,ala bukannye dah xleh jumpa pon...balik kelantan still leh jumpa lagi...
korang senang cakap,try rasa camne...

memang betol...tapi suasana blaja skali,suasana lepak2 ramai2 skali,suasana balik kampong skali memang dah xjumpa dah...buat la camne pon memang dah xsama dah...
Petang td bersaksikan kawan2 yg sempat bertemu dia sblm balik aku ucapakan terima kasih bg pihak dia...
korang memang friendly..riak wajah serta gaya bercakap memang aku leh baca dah kawan aku 2 dalam keadaan sebak..aku x cakap byk pon ngn dia before dia balik td...aku saje wat g2..nasib baik abg fami 2 kawan aku..leh jugak sembang2..huhu..

maka,xde dah kenangan2 2 smua...nak cari pegganti memang aku yakin dah xde..
i miz the moment that we have together...
and i want u 2 know that i miz ur smile,i miz ur joke, n i miz everything bout this friendship!!
thankz coz being my fren...
Diharap mu berjaya dengan ape jua bidang hok mu ceburi..

*pami: mubaco blog aku nih..tengok staro mano..

-salam-

Sunday, December 26, 2010

HANYA TINGGAL KENANGAN - 1

SALAM 2 ALL...
25/10/2010.....kenangan bbq mlm tadi mungkin menjadi memori yg xmungkin akan aku lupakan...
actually mlm tadi kami dari segelintir photonian membuat sedikit makan2 ringkas beserta ngan bbq...
risau gak la coz ptg sblm majlis td cuaca cam xmengizinkan jer...tapi alhamdulillah semua bejalan lancar...
agak meriah coz ramai yg join...terima kasih aku ucapkan pada korang yg sudi memeriahkan suasana walaupon juadahnya xseberapa....gelak korang 2 aku rasa sampai bandar kangar pun leh dengar kot...menandakan majlis tersebut meriah la 2...hohohoho..insya-allah dengan izin-NYA lain kali kita buat lagi..tapi aku rasa bbq mlm ni lebih special berbanding yg sebelum ni..
macam2 mood ade...huhu..gembira,sedih,sebak,terharu, sampai aku sndiri pon xleh nk control last2 2.. sorilah kawan2 aku potong line sikit masa dia ngah wat ucapan 2...aku sebak sbenanya..saje wat g2... niat nk memeriahkan suasana tp korang smua pon sama cam aku gak..SEBAK!!...buat kali petamanya air mata aku kua selama aku kat unimap nih..dalam hati nih tuhan sajelah yg tau..huhu...ape nk buat...mungkin korang memang terasa + berat hati nk lepaskan dia..tapi aku rasa akulah org yg paling xleh nk terima kenyataan ini...kehidupan aku kat sini pon byk besama ngan dia sejak dari mula2 kami sampai ke UNIMAP ni lg..huhu..korang leh bayangkan sndiri lah camne..aku xnak citer pasal ni skg sbb aku masih ade sehari lagi untuk bersama ngan dia..nanti aku citer lain...
ok lah sebenarnya bbq mlm td dibuat khas untuk sahabat aku nih...aku rasa xlayak aku nk gelarkan beliau sebagai sahabat...korang tau x nape??
sebab aku dah anggap dia macam adik aku sndiri...xkesahlah ape org nk kata tp hakikatnya memang begitu..
korang doa2kanlah supaya dia bejaya dalam segala bidang yg dia ceburi..
semoga kata2 semangat dia tadi akan aku ingat sampai bila2...
terima kasih diatas segala2nya....
-salam-

Thursday, December 23, 2010

Ciri-Ciri Sahabat yang Baik


salam sumer....
sejok nye bumi perlis pagi ni yer...hohoho...
entry kali ni pasal PERSAHABATAN..zaman skg ni mcm2 jenis org ade kat muka bumi nih...
jahat ader,baik ader,baikjahat ader,jahatbaik ader,MACAM-MACAM ADA..
terpulang pada kita memilih org yg bgaimana layak kawan ngn kita...
tapi aku ni jenis suka kawan ngn sumer org...xkisah la baik ke jahat kuasa dua ke,kawan jer...
janji jgn wat "najis" kat aku sudah..huhu...tapi susah kot skg ni nk cari kawan yg betol2 paham kita..kalau ade pon leh kira ngn jari..
2 pon lau ader..tapi kawan2 aku kat sini sumernye baik n leh dibuat kawan..xcaya tanye aku..
ni aku nk story sikit pasal memilih kawan...korang nilai la kawan yg berkawan ngn korang 2..ade x ciri2 nih...

Seorang bijak pandai berpesan kepada anak lelakinya: “Wahai anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut:
·         Jika engkau berbakti kepadanya, dia akan melindungi kamu;
·         Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas balik persahabatan kamu;
·         Jika engkau memerlu pertolongan daripadanya, dia akan membantu kamu;
·         Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menerimanya dengan baik;
·         Jika dia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripada kamu, dia akan menghargai atau menyebut kebaikan kamu
·          Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menutupnya;
·         Jika engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya;
·         Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), dia akan menanyakan kesusahan kamu;
·         Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, dia akan meringankan kesusahan kamu;
·         Jika engkau berkata kepadanya, nescaya dia akan membenarkan kamu;
·         Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya dia akan membantu kamu;
·         Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya dia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan;
·         Dia membantumu menunaikan tanggungjawab serta melarang melakukan perkara buruk dan maksiat;
·         Dia mendorongmu mencapai kejayaan di dunia dan akhirat.
           
      Apsal plik je muka korang bila baca ciri2 2??
      Ade x dikalangan member2 korang yg bersifat seperti diatas?
      Mestilah ader kan...tanpa kawan2,siapalah kita...
      Sebagai remaja yang terlepas daripada pandangan ayah ibu berhati-hatilah jika memilih kawan. Kerana    kawan, kita bahagia tetapi kawan juga boleh menjahanamkan kita.                                                                                                                                                                                       
"jangan nak nilai orang jer,tengok diri kita 2 tahap mane"huahua...
      -salam-

"sep kito jange peccoh"

Tuesday, December 21, 2010

BAPAK SENGAL

Seorang bapak memanggil anak gadisnya masuk kedalam bilik.

Bapak : Bedah, mai sini sat. Bapak nak tunjuk sesuatu ni.
Bedah : Ya bapak, ada apa?
Bapak : Mai masuk dalam bilik pastu tolong tutup semua tirai tingkap....
Bedah : Apa???!!! (isk? bapak aku ni? lain macam jerr)
Bapak : Dengar tak bapak kata.....
Bedah : Ya bapak, Bedah dengar...

Bapak : Okeh... mai duduk sebelah bapak. Heh? heh...
Bedah : Eh!!! bapak, Bedah kena keluar dari bilik ni. Sat lagi mak balik...abis aaaa.
Bapak : Tak payah risau... mai duduk sini cepat!!!! Jangan bagi bapak berkasar.

Bedah pun terpaksa la duduk jugak... hati dia takleh cakap laa... berdebar giler ahhh. Dalam kepala dok terbayang jadi apa la nanti kat dia.(dia terbayang mcm yg korg bayang)...hehe

Bapak : Cantikkk!!! Yiihaaa. Astalavista bebeh. Okeh, mai masuk dalam selimut bapak plak.
Bedah : Apa???!!!
Bapak : Masuk la cepat!!! Dok cakap banyak pulak. Bapak ikat mulut tu karang aaa.
Bedah : Bapak...Bedah takut laaa. (nak nangis....pasrah)
Bapak : Bedah, tengok ni

Bedah tak sanggup nak tengok... dia pejamkan mata. Dia tahu, bapak dia dok buang tebiat. Bapak dia dah gila. Kiranya, bapak dia nk tunjuk tu konon-konon nak intro dulu ler tu. Tapi dalam hati, Bedah teringin gak la nak tengok. Dia pun bukak la mata sikit.

Bapak : Cantik tak jam G-Shock baru bapak ni. Dia ader cahaya bila gelap. Mahal nih!!! Dah, pegi keluar.

kahkahkah mengong punye bapak 

HATI KERING 2

salam sumer...
hmmm....boring + bosan = tido...terbaik gak kan...huhu..
semenjak dua tiga empat lima sampai sepuluh menjak ni aku pon xtau la ape yg sedang aku pk kan...
"jiwa kosong" ataupon boleh jugak kalau nk diistilahkan sbg "hati kering"..
PK pasal macam2..biasalah kan...awal2 bulan nih...hahaha...
baru jer tadi mY hero call tanye bila nk balik...aku jawab nanti RAYA CINA...
byk kali dia ulang tanye aku bila nk balik...aku layan jelah..cakap benda yg sama "raya cina nanti ayah su balik"..
ape nak buat.....budak2..tapi bukan pasal ni aku nk cerita....
kenapa yerk?? nak kata serabut pasal blaja,kelas x mula lagi..srabut pasal harta,aku ni xde harta..xkaya pon...
arghhhhhh....!! bosan... nothing special..tapi bila aku cuba renung2kan kenapa,tiba2 terdengar "first blooooooodddd"...bunyi dak2 ni ngah main DOTA.("arghhhhh!!!")..suara mereka2...kene bunuh la 2.mati buat seketika n then tunggu beberapa saat,idop balik..fikiranku melayang...hahaha...
tanpa berfikir panjang,aku main game ZUMA..main game 2 sampai level 9-7 berbekalkan 9 backup nyawa yg masih ader..aku tewas!! susah giler nk menang level nih...hahaha...
ps: aku main zuma je...dota aku xpandai...
zappp!! habis bab 2....disini,aku ingin nyatakan bahawasanya ini bukan luahan perasaan,tapi akibat kebosanan yg melanda diriku ditambah pulak dengan kelajuan internet pada hari ini sudah cukup untuk aku menulis 1 entry mengarut dan ntah pape buat masa nih..itu saja...
yang baik datang daripada ALLAH dan yang buruk itu datang daripada diri saya sendIri...
akhir kata....
"majulah sukan untuk UNIMAP"
-salam-

Mengapa sampai sekarang kamu belum menikah?


salam sumer....
Nie cerita sekadar renungan...

 "Mengapa sampai sekarang kamu belum menikah?"
 ujar seorang kepada temannya yang sampai sekarang masih
 membujang. "Sejujurnya sampai sekarang ini saya masih terus mencari
 wanita yang sempurna. Itulah sebabnya saya masih membujang. Dulu
 waktu saya di Utara, saya berjumpa dengan wanita yang cantik yang
 amat bijaksana. Saya fikir inilah wanita ideal untuk saya dan sesuai
 menjadi isteri saya. Namun belakangan selepas itu pada masa
 berpacaran baru aku tahu dia sebenarnya amat sombong. Hubungan kami
 putus sampai disitu.
 Di Ipoh saya ketemu seorang perempuan yang cantik jelita,ramah dan
 dermawan. Pada perjumpaan pertama aku begitu takjub dan seronok.
 Hatiku berdesir kencang, inilah wanita idealku. Namun selepas itu
 baru saya tahu, ia banyak tingkahlaku yg tak baik dan tidak
 bertanggung jawab.
Dan ketika aku di JB, aku bertemu wanita yang manis, baik, periang
dan pintar. Dia sangat menyenangkan bila diajak berbicara, selalu
 nyambung perbualan kami dan penuh humor. Tapi terakhir aku ketahui
 kalau dia dari keluarga yang berantakan yakni berpecahbelah dan
 selalu menuntut sesuatu yang kita tidak mampu memenuhinya. Akhirnya kami berpisah.
 Saya terus mencari, namun selalu mendapatkan kekurangan dan
 pada wanita yang saya temui. Sampai pada suatu hari, saya bersua
 dengan wanita ideal yang saya dambakan selama ini. Ia begitu cantik
 pintar, baikhati, dermawan dan penuh humor. Dia juga sangat perhatian
 dan sayang kepada orang lain. Saya fikir inilah pendamping hidup saya
 yang dikirim oleh Tuhan untuk saya".
"Lantas?!", sergah temannya yang dari tadi tekun mendengarkan
 "Apa yang terjadi? Mengapa kamu tidak terus meminangnya? ". Yang
ditanya diam sejenak dan akhirnya dengan suara perlahan si bujang itu
menjawab,
 "Baru sekarang aku mengetahui bahawa ia juga sedang mencari lelaki
 yang sempurna".
 Kesimpulan : Sudah diketahui maksud daripada cerita itu ?
 .. Nobody's perfect. Jadi jangan mensia-siakan apa yang sudah
ada di hadapan kita,belum tentu nanti kita mendapatkan yang lebih
 baik dari yang sekarang kita dapat, Tak kiralah kita ni lelaki ke
pempuan ke...
-salam-

Jodoh Itu Ketentuan Tuhan...


salam sumer...
Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untuk keseberang. Kalau panjang jambatannya, jauhlah perjalanan kita. Ada orang jodohnya cepat sebab jambatannya singkat. Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa-apa kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda dalam doa-doa lewat solat. Allah itu Maha Mendengar. Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Yakinlah pada janji-Nya kerana kita orang yang beriman.

Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr. Right dan biar seorang diri daripada menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti. Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita benar-benar mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga datang bersama masalah. Kita juga selalu melihat orang memandu kereta mewah dan terdetiklah dihati kita, alangkah bahagianya orang itu. Hakikatnya, apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah, kita ditimpa pelbagai karenah. 
Tidak mustahil pula orang yang memandu kereta mewah terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan.
Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh dihadapan. Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang motosikal itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang motosikal sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta. Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar-benar membahagiakan. Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda pasti ada baik dan buruknya.
Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebagai saluran yang betul untuk melepaskan syahwat tapi ramai juga orang yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus. Ramai orang menempah neraka sebaik melangkahkan kaki kea lam berumahtangga. Bukankah dangan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut bertambah? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka? Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asal impian menjadi nyata?
Jika tidak sanggup bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu bergelar ibu ayah, belajarlah dulu. Jika belum bersedia untuk bersabar dengan karenah anak-anak, carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi setelah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.
 Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar-benar mengerti segala tuntutannya. Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus-putus bagi yang menjadikannya gelanggang untuk menjadikan syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan – bagi yang mengetahui rahsia-rahsianya. Berkahwinlah demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong-lorongnya agar jemputan itu mudah sampai.
Kadangkala Allah sembunyikan matahari, Dia datangkan petir dan kilat. Kita menangis dan tertanya-tanya, kemana menghilangnya sinar. Rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi. Cinta yang disemadikan tidak mungkin layu selagi ada imbas kembali. Hati remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi. Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada.Parut lama pastikan sembuh selagi iman terselit di dada. Kekayaan yang paling kaya adalah akal, kemiskinan yang paling besar adalah jahil, keburukan yang paling hodoh adalah sesat.
Tidak berguna adanya mata andai tidak dapat melihat, tak guna adanya hati kalau tak tahu menilai. Nilailah hati itu dengan  teliti sebelum pergi mengundur diri kerana segalanya bermula dengan niat yang bertempat di hati.
-salam-

 
 

Positif Dan Negatif Malu

shy-shy cat
 salam sumer....

Diriwayatkan daripada Ibnu Umar r.a: “Suatu ketika Rasulullah SAW terserempak dengan seorang Ansar (lelaki) yang sedang menegur saudara lelakinya kerana ia sangat pemalu. Ketika itu juga rasulullah SAW bersabda:” Biarlah dia kerana malu adalah sebahagian daripada iman.”
(al-Bukhari)
Huraian:
Dari sudut syarak malu adalah menahan diri dari melakukan sesuatu yang mengakibatkan sesuatu yang negatif bukan malu tersipu-sipu yang tidak kena pada tempatnya. Sifat malu tersipu-sipu dan merendah diri ini adalah al-jahalu. Contoh malu tersipu-sipu hingga takut menjawab soalan guru di kelas adalah contoh al-jahalu. Sikap ini disebabkan kurangnya keyakinan diri dan lemah peribadi. Tetapi al-haya’ (malu) adalah disebabkan sifat percaya diri dan kuat keperibadian lantaran kuatnya iman dalam menolak segala sesuatu yang negatif.
Maka sifat maka itu sendiri adalah sebahagian daripada iman dan terpuji. Sifat malu menjadikan seseorang jauh daripada perbuatan hina dan maksiat sebaliknya meletakkan dirinya dalam keadaan kesempurnaan kerana selalu melakukan hal-hal yang positif. Dia akan berkata bahawa: “ Sesungguhnya aku adalah lebih tinggi daripada perbuatan terkutuk itu dan aku lebih mulia daripada perbuatan tercela itu.”. Dengan perkataan lain seseorang yang tidak mempunyai sifat malu, dia bukanlah hidup sebenarnya, tetapi sudah mati atau hampir mati imannya.
-salam-

Monday, December 20, 2010

ROCK THE WORLD 10

RTW 10

Type : Rock Festival
Time : 10am onwards
Venue : Bukit Jalil Stadium (Carpark A) 
Admission : RM30*
 
Tickets are available at Ticketpro outlets (03-7880 7999), Rock Corner, Music Valley and at the venue for RM 30*.
 
Elevate Rock The World 10 will feature 19 bands comprising of the best acts that were featured throughout the whole 10 years of Rock The World. It’s surely the event of the year and not to be missed by the loyal followers of Rock The World. We invite you to join our celebration!The updated line ups are as followed:-
  1. Massacre Conspiracy
  2. Skudap Skudip
  3. Dichi Michi
  4. Couple
  5. One Buck Short
  6. Azlan & The Typewriter
  7. Sevencollar T-Shirt
  8. Bleeding Mascara
  9. Bunkface
  10. Republic of Brickfields
  11. Dragon Red
  12. They Will Kill Us All
  13. Love Me Butch
  14. Pop Shuvit
  15. Bittersweet
  16. Disagree
  17. Lo
  18. The Pilgrims
  19. Gerhana Skacinta

Lelaki terpaksi berguling elak ditanduk kerbau liar

BALING: Seorang lelaki terpaksa merebahkan badannya dan bertindak berguling di atas tanah bagi mengelak daripada terus diserang seekor kerbau liar yang tiba-tiba menyerangnya dalam kejadian di Kampung Paya Siput, mukim Siong, di sini petang semalam.

Ketika kejadian 4.20 petang itu, Ismail Husain, 53, sedang membersihkan kebun getahnya di kawasan Kebun Sera yang terletak kira-kira dua kilometer dari rumahnya.
Akibat serangan itu, Ismail lebam di tangan dan badan akibat disondol kerbau yang dipercayai baru beranak itu tidak jauh dari kawasan belukar di situ.
Ismail berkata beliau langsung tidak sedar sekumpulan kerbau liar berada di kawasan itu dan tiba-tiba salah seekor daripadanya bertindak menyerangnya.

Katanya beliau sempat menghayun parang yang mengenai mulut kerbau itu dan beliau kemudian berguling-guling di atas tanah mengelak daripada ditanduk kerbau itu menyebabkan kerbau tersebut meninggalkannya.

"Saya hanya tersedar bahagian belakang saya ditanduk dan saya terguling di atas tanah serta menghayun parang ke arah kepala kerbau itu dan mengenai mulutnya," katanya.

Katanya kumpulan kerbau liar yang berkeliaran di kawasan itu dalam jumlah hampir 10 ekor itu dipercayai tiada bertuan dan pernah dua tahun lalu menyerang saorang pemburu babi hutan hingga mati akibat cedera parah ditanduk di bahagian paha dan badan.
Ismail berharap supaya Jabatan Haiwan Daerah Baling dan pihak lain yang bertanggungjawab bertindak menembak kerbau liar berkenaan daripada terus berkeliaran di kawasan bukit berdekatan Kampung Telok Temelah, Kampong Luas dan Kampung Paya Siput sebelum berlaku lagi kejadian yang tidak diingini.

Sementara itu, seorang penduduk Kampung Paya Siput, Shaffie Che Mey, 62, mahu kumpulan kerbau liar yang boleh mengancam nyawa terutama penoreh getah dan pekerja hutan di sekitar itu ditembak kerana sejak lebih 10 tahun ini tiada sesiapa yang mengakui kumpulan kerbau liar itu milik mereka.

"Kejadian pemburu babi hutan yang diserang dan maut akibat ditanduk dua tahun lalu dan kejadian semalam patut diambil perhatian oleh pihak berkenaan sebelum ada lagi kejadian yang boleh meragut nyawa berpunca dari serangan kerbau liar itu, " katanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...